Asitane , İstanbul ( * * * * * )

600 Yıllık Osmanlı Mutfağının Lezzet Mirası …

Adres: Kariye Camii Sokak No: 6 34240 Edirnekapı, İstanbul    Tel: (212) 635.79.97

http://www.asitanerestaurant.com/

Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı Mutfağını yaşatmaya çalışan yerlerden bir tanesi Asitane.

Birebir yazılı kayıtlara ne yazık ki geçirilmeyen tarifler, dolaylı yollarla elde edilmeye çalışılarak derlenen ve mevsime göre yazlık ve kışlık menülerden seçebileceğiniz zengin bir menü sunuyor. Yaz menüsünden birşey tadabildiğimiz mekanın, kış menüsünden de birşeyler tadabilmek için sabırsızlanmamak mümkün değil.

Edirnekapı’da restore edilmiş bir Osmanlı Konağının bahçe katındaki mekana bizim gibi, hemen yanındaki Kariye Müze ziyareti ve yine yürüyüş mesafesindeki Mihrimah Sultan Camisi ziyareti ile birleştirerek bir taşla 3 kuş vurma imkanı bulabilirsiniz.

Siparişimizin ardından ortaya gelen baharatlı zeytinyağı ile acılı domates , biber ezmesi hali hazırda açık olan iştahımızı biraz daha açtı

DSCN4222

1539 yılından badem çorbası ile başladık yemeğe. süt ile terbiye edilmiş. Tam sevdiğimiz gibi.

DSCN4224

Soğuk başlangıç olarak da , daha fazla çeşidi tadabilmek için, “Asitane Lokmaları”nı tercih ettik.  Hums Lokması (1469) (kuş üzümü, çam fıstığı ve tarçınlı nohut ezmesi) , Lor Mahlutu (1898) (Biberiye ve pul biber ile tatlandırılmış taze soğan, sivri biber ve domatesli lor peyniri) , Fava (Zeytinyağlı ve dereotlu iç bakla ezmesi) ve Döğme Hıyar Salatası (1844) (Soğanlı ve antep fıslıklı süzme yoğurt)

Herbiri de farklı lezzette ve geçmişimizin izlerini taşıdığını bilerek bana daha da keyif verdi.

DSCN4227

Semiha’nın ana yemek tercihi, Vejeteryan Tuffahiye – Elma Dolması (XV. yy.)(Bulgur,                    kereviz sapı ve soğan ile doldurularak fırınlanmış elma dolması) Farklı ve hoş bir lezzet. Tatların uyumu inanılmaz.

DSCN4229

Et yemeği ile meyveyi çok bağdaştıramazsam da benim tercihim, mekanın özel yemeklerinden biri olan Kavun Dolması (1539)(Dana ve kuzu eti, pirinç, baharatlar, badem, dolmalık fıstık ve kuş üzümü iledoldurulmuş, fırında kavun) Özellikle iç karışım enfes. Evde benzerini mutlaka deneriz. Ama mutlaka denemeli.

DSCN4231

Yukarıda da yazdığım ve sitesinden görebileceğiniz tadılması gereken çok Osmanlı tadı var. Yine mekanın özel yemeklerinden biri olan Mutancana‘da aklım kalmadı desem yalan olur. Sanırım bu mekana yolumu düşürmek için, elimden geleni yapacağım. Gerçekten özel tatlar var ….

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.