İskilip Dolması ……..
(Koordinat: N40˚ 42.056′ ; E034˚ 29.322′)
Adres: Bahabey Mah. Çorum Cad. İskilip/Çorum Tel: (364)511.29.99
Gerçekten özel bir lezzeti tatmak istiyorsanız yolunuzu mutlaka İskilip’e düşürün. Ben İskilip Dolmasının varlığını öğrendiğimde bu lezzeti tatmak başka bir arkadaşla olacaktı. Ancak nasip olmadı.Kime niyet, kime kısmet Ankara TED’den lise arkadaşım Bozkurt Şenler ve ilginç İskilip kökenli olduğunu orada öğrendiğim sevgili Filiz ile birlikte ile birlikte oldu. Sosyal tesislerin vadiye bakan enfes manzarası ile birlikte ve açık havada ….
Mekan , İskilip’in Çorum tarafından girişinde. Ancak diğer istikamette ve tepeyi çıkıyorsunuz. Navigasyonunuz yoksa, İskilip girişinde yeri sormanızı tavsiye ederim. Bir diğer önemli konu da, mutlaka rezervasyon yapın. Bu kadar yolu gelip de, dolmayı bulamama ihtimalinize karşı.
Seyirtepe’ye geldiğinizde yiyecekler sırası ile geliyor. Sizin sipariş vermenize gerek yok. İlk önce, İskilip dolmasının dolma altı et ve kemik suyu ile yapılan arpa şehriye çorbası. Bu su ile yapılan hangi çorba kötü olabilir ki. Şehriyeler de benim sevdiğim gibi hafif diri kalmış.
Tabii ki İskilip’e sebeb-i ziyaretimizin olan İskilip dolması da, sunum olarak adına yakışır şekilde geliyor sofraya. Lenger adı verilen kapaklı bir bakır kap içinde. Kişi sayısına göre lenger ebadı değişiyor.
Kapağı açtığınızda , lezzeti kadar görüntüsü de son derece iştah açıcı olan İskilip Dolması ile karşılaşıyorsunuz. Tabii ki bunun neresi dolma diyebilirsiniz. Biraz bu yemekten bahsetmek gerekiyor.
Yörede zahmetli yapımından dolayı düğün yemeği olarak pişiriliyor. Kullanılan pirinç,Tosya’nın Akçeltik pirinci. Pirinçler önce soğan kuyruk yağı ve iç yağı ile kavruluyor. Daha sonra dolma adının geldiği bez çuvala dolduruluyor. Bu çuval, meşe ateşinde kazanda pişen etin ve et suyunun üzerine asılıyor. Pirinç et suyunun buharı ile 12-14 saat pişiyor. Bu kadar süre pişen etin lezzetini bilen bilir. İlginçtir ki pirincin özelliğinden, bu kadar uzun pişme süresine rağmen pirinç dağılmıyor, lapalaşmıyor. Mutlaka denenmeli.
Bu güzel dolma yanına ikram edilen diğer bir çeşit ise, yöresel adı ile, “Sirke Salatası”. Yöreye ait üzümlerin şırasından yapılan sirke kullanılıyor. Hazırlanan ayranın içine ilave olarak sarımsak, salatalık, biraz şeker ilave ediliyor. Sirkenin verdiği asidite ile mükemmel gidiyor İskilip dolması.
Bence bu güzel öğünün üzerine final de tadı damağınızda kalacak bir un helvası ile yapılıyor. Un, şeker ve tereyağı ile kavrulduktan sonra ilave edilen süt ile hazırlanıyor. Ve kesinlikle çok hafif. Bu seyahatimizde aynı helvayı farklı yerlerde de yedik ancak bu lezzeti kesinlikle bulamadık.
Burada keşfettiğimiz lezzetler için kişi başı ödediğimiz rakam 25 TL. Yolu İskilip veya yakınından geçecekler için şiddetle tavsiye ederim.