Valvasor, Lubiana , Slovenya (Ljubljana, Slovenia) ( * * * * * )

Adres: Stari Trg 7, Ljubljana Tel.: +386 (0)1.425.0455

https://valvasor.net/

Balkanlarda yemekler genelde keyifli. Ancak Slovenya’nın başkenti Lubiana’daki en keyifli yemeklerinden birini yediğimizi söyleyebilirm. Aslında araştırma yapmadan nerede yiyelim diye bakınırken bulduk mekanı. Kapalı yeri olmasına rağmen, eski şehirin dar sokağına koydukları masayı tercih ettik.

DSC04967

Siparişlerimizi vermek için menüyü incelerken , Slovenya’nın en büyük bira üreticisi “Lasko” ile başlangıcımızı yaptık.

DSC04953

İkram olarak gelen kremalı domates çorbası , tadımlık 🙂

DSC04954

Ülkemizde daha yeni restaurantlara girmeye başlayan ve bizim çok sevdiğimiz kuşkonmazı, yine diğer bir güzel keçi peyniri ile bulunca denemeden edemedik. Üzeri un ve yumurta ile kaplandıktan sonra kızartılan kuşkonmaz üzerine, bölgeye has nefis keçi peyniri. (Fresh asparagus tempura with goat cheese)

DSC04956

Diğer bir ülkemizde az bulunuru da mutlaka denedik. Izgara edilmiş armut ve antep fıstığı ile süslemesi ile ızgara kaz ciğeri. Ağır ama sevene güzel … (Foie gras with pistachio and warm pear)

DSC04957

Ana yemeklerimizle birlikte şarap seçimimiz tabii ki yöresel. 2013 Nafa Rose.

DSC04959

Balkanlarda kuzu bulup da yememek olmaz. Benim tercihim, tereyağında ızgaralanmış , taze sebze ve patates püresi ile servis edilen nefis kuzu pirzola. (Cutlet of spring lamb with potato mosaic)

DSC04962

Semiha’nın tercihi ise, ahududu sos ve taze sebzeler ile sunulan ördek but. Konfi tekniği , Fransızlar tarafından çok eskiden beri kullanılan ve yemekleri aylarca saklamaya yarayan bir teknik aslında. Tabii ki beklediği süre içinde aromaları da zenginleşiyor. Özel olarak  yağlandırılmış hayvanlar, önceden baharatlandırılan tuz ile ovuluyor , birkaç saat sonra da kendi yağında ağır ateşte uzun süre pişirilmesi hazırlanıyor. Et çatal ile parçalanabilir kıvama geldiğinde, kendi yağı ile kavanozda 6 aya kadar saklanabiliyor. Yeneceği zaman da üzeri çıtır olacak şekilde kızartılıyor. Çok uğraş ama ona değecek bir lezzet.. (Confit of duck leg with raspberry sauce)

DSC04964

Tatlı olar da mekanın kendi ismini verdiği , kakao ve vanilya kek üzerine nefis bir krema. Bütün lezzetleri tamamlayacak kalitede. (Valvas’or Cake)

DSC04968

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.