Kategori arşivi: TR.Karabük.Safranbolu

Zencefil , Safranbolu , Karabük ( * * * * )

Adres: Cinci Han Arkası Sok. Eski Çarşı No:24, Safranbolu/Karabük Tel: (370) 712.51.20

Unesco tarafından 1994 yılında “Dünya Mirasları Listesi”ne alınan Safranbolu, tek günlük kalış süresine rağmen beni etkiledi. Yapısını bozmamış olması, yeni yapılan mimarinin de eskisine sadık kalınarak yapılıyor olması, gelecek nesiller için bir kazanım. Sadece mimari ve tarih olark değil, yemek kültürü de korunmaya çalışılıyor. Bu gerçekten sevindirici.

Safranbolu’da yöresel yemek için tercihimiz , samimiyet kurduğumuz yerel kişilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda “Zencefil” oldu ve son derece de memnun kaldık. Aslında adrese bakmadan direk isimden Google maps vasıtası ile giderseniz, çok yanlış bir yere çıkıyorsunuz. Biz biraz fazla yürüdük. Özür dilerim Bozkurt (!).. O yüzden yazılı adrese göre gidin lütfen. Yeri  merkezde.

4 kişi olmamızın avantajını kullanarak çok çeşitli yöresel yemek sipariş ettik ve hepsini tatma imkanımız oldu. İçecek olarak tercihimiz, Kızılcık Şerbeti oldu.

DSCN9002

Safranbolu’ya özgü en çok beğendiğimiz yemek, “Peruhi” oldu. İçi ekşi torba yoğurdu ile hazırlanan bir mantı çeşidi. İçindeki yoğurt ile ilave bir yoğurt ihtiyacı yok. Üzerine de nane ve pul biberli tereyağı dökülerek servis ediliyor. Genelde mantı yediğinizde beklenen kıyma tadı yerine aldığınız ekşi yoğurt tadı, farklı bir lezzet bırakıyor ağızlarda. Tereyağının katkısını da unutmamak gerek. Yoğurt ilave edilmemesi ve mantı büyüklüğü ile balkan mantılarını hatırlatıyor. Tek farkı içindeki malzeme.

DSCN9003

Taze fasulyeyi severim. özellikle bu şekilde büyük olanlarını. Haşlanmış ve tereyağ ile sote edilmiş uzun fasulyeyi de mutlaka deneyin. Fasulye şekli ile, karadenizde yediğim fasulye kavurmasını da hatırlatmadı değil …

DSCN9004

Tabii ki buraya kadar gelip de Safranlı Pilav yemeden olmaz. Yanındaki yoğurt ve baldo princi ile mükemmel.

DSCN9005

Diğer bir yöresel yemel ise, “Yayım”. Elde hazırlanmış bir tür erişte veüzerindeki ceviz ile servis ediliyor.

DSCN9007

Yöresel İskender ise isminden dolayı hemen dikkatimi çekti ve sipariş ettim. Yöreye özgü etli ekmek ile yapılıyor. Parçalara bölündükten sonra üzerine tereyağı, yoğurt ve domates sosu ilave ediliyor. Tadı da mükemmel bence ….

DSCN9008

Baklava ise bu çevrede çokça bulduğunuz cevizli. Ancak daha iyisini bulmak mümkün. Biraz fazla şekerli geldi.

DSCN9009

Bu tadımları, kişi başı 25 tl vererek gerçekleştirdik. Bize uygun geldi. Tavsiye ederim , yolunuz Safranbolu’ya düşerse…